2013. május 27., hétfő

Cukormentes epertorta

Cukormentes epertorta


Ez a torta a leendő sógornőm szülinapjára készült, és mivel Ő nem ehet cukrot, így cukormentes kivitelben. Ez egy nagyon egyszerű alaptorta recept, bárhogyan variálható.

Hozzávalók

Étcsokoládés piskóta
50 g 81 %-os étcsokoládé
25 g vaj
2 tojás
2 ek nyírfacukor
1/2 rúd vanília
15 g liszt
1 ek kukoricakeményítő
2 ek szeletelt pirított mandula

Epres krém

500 g mascarpone
nyírfacukor ízlés szerint
egy fél citrom héja és leve
fél rúd vanília
400-500 g eper 

Elkészítés 

A piskótához a csokoládét a vajjal felolvasztjuk vízgőz felett. 
A tojások sárgáját a nyírfacukorral és a fél rúd vaníliával fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a csokis vajas keveréket és rászitáljuk a lisztet a keményítővel. Majd beletesszük a mandulát is. A tojásfehérjét felverjük és a masszához adjuk (több részletben). Én egy sütőpapírra kb. 20 cm átmérű kört rajzoltam és erre kentem a piskótát. 150 fokon sütjük 20-30 percen keresztül.

A krémhez a mascarponét kézi habverővel krémesre keverjük, belereszeljük a fél citrom levét és rálocsoljuk a levét is. Mehet bele a vaníliarúd és a nyírfacukor, majd a felszeletelt eper is.


Összeállítás

A kihűlt piskótát meglocsoljuk kávéval és köré helyezünk egy tortagyűrűt. Kirakosgatjuk a széleket felezett eperrel és belekanalazzuk a krémet. A torta tetejét eperszemekkel díszítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.


2013. május 23., csütörtök

Paleo kókuszos tiramisu torta


Paleo kókuszos tiramisu torta

Ez a torta a barátnőm kolléganőjének születésnapjára készült. Kifejezett kérés volt, hogy paleo és tiramisu torta legyen. Nagy kihívás volt, mert ilyet még nem sütöttem. A legnagyobb feladatot a mascarpone kiváltása jelentette (e nélkül eddig el sem tudtam volna képzelni tiramisut), de az eredmény egy egészen hasonló, kissé kókuszos (raffaello-szerű) krém lett! Úgy tudom a szülinapos is meg volt vele elégedve! :)


De most lássuk milyen az én paleo tortám:

Hozzávalók

Piskóta (1 cup=200 g)
8 tojás
¼ cup kókuszliszt
½ cup mandula liszt
fél vanília rúd kikaparta magjai
3 ek méz

Kókuszos mandulás krém
1 doboz kókuszkrém
1 konzerv kókusztej
100 g nyírfacukor
2 ek méz
1 ek kókuszolaj
fél vanília rúd kikaparta magjai
4 tojás sárgája
50 g mandulaliszt

Ganache
1/3-ad rész kókuszos mandulás krém
150 gr 80%-os étcsokoládé
1 ek Stroh rum

Amire még szükség lesz
holland kakaópor
kb. 2 dl kávé
1 ek Stroh rum


Elkészítés

Először a piskótát sütöttem meg. Kettéválasztottam a tojásokat. A fehérjéből kemény habot vertem. A tojások sárgáját habosra kevertem a mézzel és a vaníliával. Hozzáadtam a fehérjét és végül a liszteket. Én 4 lapot sütöttem belőle, így nem kellett a piskóták kettévágásával bajlódni. Sütőpapírra 20 cm átmérőjű köröket rajzoltam és rájuk kentem a masszát. 200 fokon sültek kb. 10 percet. De nézni kell, mert hamar barnul.

A kókuszos mandulás krémhez feltettem egy lábosban vizet forralni és ráhelyeztem egy tálat, amiben a tojássárgáják voltak. Gőz fölött habverővel elkezdtem keverni a tojásokat a mézzel és a nyírfacukorral. Majd nem sokkal később hozzáöntöttem a kókusztejet és kókuszkrémet. Ezután ment bele a kókuszolaj, vanília. Amikor már kezdett sűrűsödni beletettem a mandula lisztet. Mikor szépen összeállt levettem a tűzről. Kivettem belőle kb. 1/3-ad mennyiségű krémet és ehhez hozzákevertem a darabokra tört étcsokihoz és az 1 ek. rumhoz. Ebből lett a ganache. Kihűtöttem a két krémet.



Összeállítás

Az egyik piskótalapot lerakom, meglocsolom a kávé és rum keverékével. Rákanalazom a kókuszos mandulás krém 1/3-át, megszórom kakaóporral. Erre jön a következő piskóta, ezt is meglocsolom a kávéval, erre a ganache kerül, rá pedig egy újabb piskóta. Szintén kávé, majd 1/3-ad kókuszos mandulás krém, kakaópor, piskóta. A legfelső piskótát is meglocsolom egy kevés kávéval és jó vastagon megszórom kakaóporral. A torta oldalát lekentem a maradék kókuszos mandulás krémmel és megszórtam kókuszreszelékkel.

2013. május 22., szerda

Barna sörös kávés csokis keksz


Barna sörös kávés csokis keksz


A receptet Nyammm-nál találtam. Rögtön tudtam, hogy nekem ezt meg kell sütnöm. :) Kis változtatásokkal készítettem el, az eredeti recept innen.





Hozzávalók


300 ml barna sör
12 dkg nádcukor
34 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
2 ek kávé
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
22 dkg puha vaj
15 dkg nádcukor
2 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál vanília kivonat
20 dkg csokoládé csepp (ét, fehér vegyesen)






Elkészítés


Elkészítjük a barna sör redukciót. Egy edényben a sört és a 12 dkg nádcukrot közepes lángon addig forraljuk, amíg ragacsos, szirupos nem lesz és harmadára nem redukálódik. (kb 25-30 perc). Amint készen vagyunk vele, kihűtjük. 

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, sütőport, szódabikarbonát és a sót.

Egy másik tálban a vajat a cukorral 3 perc alatt felhabosítjuk és hozzáadjuk a kávét, majd egyesével a tojásokat és a tojássárgáját és jól elkeverjük. Beleöntjük a vaníliakivonatot és a kihűtött sör redukciónkat is, majd addig keverjük amíg egyneművé nem válik a masszánk. Végül fokozatosan keverjük bele a lisztes keverékünket a masszába, majd a csokoládé cseppeket is.

Letakarjuk a tésztánkat és 3 órára vagy akár egy éjszakára hagyjuk a hűtőben pihenni. 

A sütőt előmelegítjük 165 fokra, majd egy szilikonos sütőpapírra 24 g-os golyókat formázunk a tésztából egymástól 3-4 cm-re. 

A golyókat kézzel vagy egy evőkanállal lapos koronggá formázzuk. Én a tetejüket megszórtam durvára tört mogyoróval, így raktam be a sütőbe. Kb. 10-12 perc alatt megsültek. Hagyjuk pár percig a sütőpapíron kihűlni a kekszeket.

2013. május 12., vasárnap

Rebarbara-eper-maracuja torta


Rebarbara-eper-maracuja torta


Ez a torta Nagymamám 81. születésnapjára készült, mert nagyon szereti a rebarbara-eper párosítást!:)




Hozzávalók

Piskóta
2 tojás
40 g.cukor
40 g.liszt
fél citrom reszelt héja
negyed vaníliarúd kikapart magjai

Rebarbara-eper mousse
3 vastag szál rebarbara (kb. 300 gramm)
2 ek. nádcukor
100 g eper
4 ek. porcukor (nádcukorból)
2 dl tejszín (nálam Cserpes)
1 ek. zselatin

Epres-maracujás krém
2 dl tejszín (nálam Cserpes)
200 g mascarpone
200 g eper feldarabolva
1 db maracuja kikapart belseje
2 ek. porcukor (nádcukorból)
1 fél citrom reszelt héja és leve
1 ek zselatin fix

Zselé
1 dl leturmixolt eperpüré (magok nélkül) (ez kb. 1 marok eper)
1 dl gyümölcslé
1 kk cukor
2 ek. zselatin

Díszítés
pár szem szép eper
ropogós édes ostya összetörve (~édestölcsér)
pörkölt mogyoró darabkák






Elkészítés

A piskótához a tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán belekeverjük a tojás sárgáját, melyben előzőleg elkevertük a citromhéjat és a vaníliát. Óvatosan hozzákeverjük a lisztet. Majd egy sütőpapírral ellátott 26 cm átmérőjű kapcsos formában kenjük. 210 C-fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

A rebarbara-eper mousse-hoz a rebarbarát meghámozzuk, feldaraboljuk, hozzátesszük a 2 ek. cukrot és 2 ek vizet. Kis lángon addig főzzük, amíg a rebarbara szét kezd esni. Ez kb. 5 perc alatt megvan. Hagyjuk kicsit hűlni, majd összeturmixoljuk. Az epret közben leturmixoljuk a porcukorral, majd egy szűrőn átnyomkodjuk. A két gyümölcspürét összekeverjük és félretesszük. A zselatint egy kis tejszínben elkevertem, melegítettem, majd a püréhez kevertem és az egészet a tejszínhabba kevertem.

A piskótát tortakarika aljára helyeztem majd a mousset egyenletesen rákentem és ment a fagyasztóba.

A zseléhez elővettem egy újabb tortagyűrűt, rátettem egy tepsire, amelynek az alját kibéleltem folpakkal. A zselatint elkevertem egy kevés gyümölcslével és cukorral, hogy ne legyen csomós, majd hozzáadtam a maradék gyümölcsléhez. Melegítettem, amíg el nem kezdett sűrűsödni és kiöntöttem a folpakra. Hagytam megszilárdulni, majd a mousse-os rétegre helyeztem.

Az epres-maracujás krémhez a tejszínt felvertem a cukorral, belekevertem a mascarponét és a zselatin fixet és ezekkel együtt is összekevertem. Ráreszeltem egy kis citromhéjat, ráfacsartam citrom levet, majd az eperdarabokat és a maracuját is beleforgattam. A tortát kivettem a fagyasztóból és ezt a réteget a zselés rétegre kentem. A torta ezután a hűtőbe került.

Felszolgálás előtt eltávolítottam a tortagyűrűt és a torta tetejét megszórtam az ostya darabokkal és a pörkölt mogyoróval. A torta oldalát felvert tejszínhabbal kentem meg, majd a tetejét eperszemekkel díszítettem.



2013. május 7., kedd

Focaccia

Variációk egy tésztára
 1. rész

Klasszikus focaccia

Ez a tökéletes focaccia recept! Legalábbis nálunk:)  
Kedved szerint variálhatod mi kerüljön rá, sütheted vastag vagy vékony tésztából, töltve vagy töltetlen változatban (később ezekre is hozok majd receptet). Érdemes 2 adaggal indítani, mert tényleg nagyon gyorsan fogy. Fokhagymás, zöldfűszeres tejföllel az igazi.


Hozzávalók (1 adaghoz)

a tésztához
40 dkg liszt (nálam BL55, de BL80 is jó hozzá)
2 dl langyos víz
0,5 dl tej
1 tk cukor
1 ek tengeri só
20 g friss élesztő
2 ek olíva olaj

a tészta tetejére (ide nem írok mértékegységet, ízlés kérdése miből-mennyit teszel bele)

olívaolaj
zúzott fokhagyma
szárított oregánó
friss rozmaring
nagyszemű tengeri só
őrölt borskeverék
olajbogyó
olajban eltett szárított paradicsom
kapribogyó


Elkészítés

Az élesztőt a cukros langyos víz és tej keverékében felfuttatom, majd hozzáöntöm a liszthez. Sózom és beleteszem az olajat is. Szép sima tésztát dagasztok belőle. Duplájára kelesztem, majd kinyújtom olyan vékonyra és alakúra, amilyet szeretnék (én most kör alakú kapcsos formában sütöttem). A tepsit érdemes lespriccelni olajjal, nehogy beleragadjon. A kinyújtott tésztára kentem az olívaolajos fokhagymás fűszeres (bors, oregánó, rozmaring)  keveréket, majd rászórtam az olajbogyókat, a kapribogyót és az olajban eltett feldarabolt szárított paradicsomot is és megszórtam a tetejét a nagyszemű sóval. Ezután kb. 20 percet újra kelesztettem, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöttem.

Én fokhagymás zöldfűszeres tejföllel kínálom. 

2013. május 6., hétfő

Jamie Oliver: Thai red prawn curry

Thai red curry, jázmin rizs, uborka saláta

Ezt az ételt anyák napjára készítettük az Öcsémmel, mert Anyukánk nagyon szereti a thai ételeket. Mivel ilyet még sosem főztünk így Jamie Oliver receptjéhez nyúltunk. Egy pár dolgot változtattunk rajta, ízlésünknek megfelelően. Az eredeti recept innen.



Ez pedig az általunk készített curry receptje.

Hozzávalók

Curry
2 szál citromfű
1 friss piros chili
2 gerezd fokhagyma
2 lime leve
egy marék friss petrezselyem
1 ek curry paszta
2 db piros olajban eltett füstölt paprika
fél paradicsom kockára vágva
1 ek halszósz
2 ek szójaszósz
1 tk szezámolaj
2 cm friss gyömbér lereszelve
200 g fagyasztott zöldborsó
250 g garnéla
200 ml kókusztej

1 csomag papadam (Ázsia Bt.-ből)
olaj a sütéshez

Uborka saláta
2 cm friss gyömbér lereszelve
1 ek szójaszósz
1 tk szezámolaj
1 lime
1 egész kígyóuborka
fél friss piros chili
petrezselyem 


Jázmin rizs
1 bögre rizs
2 bögre forró víz 



Elkészítés

Először az uborka salátát készítettük el. Vékonyra szeleteltem az uborkát, majd sóztam. Ráreszeltem a gyömbért, rászórtam a felvágott chilit és a petrezselymet. Végül meglocsoltam a lime levével, szójaszósszal és szezámolajjal és tálalásig hűtőbe tettem.

A jázmin rizshez a rizst egy bögrével kimértük, lábosba tettük, sóztuk, majd felöntöttük dupla mennyiségű vízzel és puhára főztük.

A curryhez elővettünk egy nagy serpenyőt és felforrosítottuk. A citromfüvet, a chilit, a petrezselymet összevágtuk, rácsavartuk a lime levét, rányomtuk a fokhagymát, a curry pasztát, beletettük az olajban eltett összevágott paprikát és a friss paradicsomot. Hagytuk kicsit rotyogni, majd belereszeltük a gyömbért és rálocsoltuk a szójaszószt, szezámolajat és halszószt. Nagyon finom illata volt, ahogy az egész kezdett összeérni. Eközben egy másik serpenyőben egy kis olívaolajon megpirítottuk a garnéla rákokat, majd rátettük a még fagyott borsót. Összesütöttük végül a curryhez adtuk. Ezután kókusztejjel lazítottunk rajta és megszórtuk egy kis friss petrezselyemmel. 1-2 percig főztük.

A papadamot egyenként kisütöttük a forró olajban. Nagyon jól nézett ki, amint az olajhoz ért rögtön elkezdett puffadni, nagyon hamar megsült.


2013. május 2., csütörtök

Angel ’lemon curd’ cake

Angel ’lemon curd’ cake












Ez a torta Anyukám születésnapjára készült és nagy sikert aratott. A torta, ahogy a neve is utal rá, a klasszikus angel food cake és kezeletlen citromból készült lemon curd krém kombinációjából született. Az angel food cake (vagy angel cake) egy észak-amerikai eredetű piskóta-torta, nevét a légiességéről, könnyedségéről kapta, hiszen a tésztájában csak tojásfehérje van, tojássárgája nincs. A piskótának ezt a légies tulajdonságát szerettem volna jobban kiemelni a kissé savanykás citromkrémmel, ami azt hiszem teljes mértékben sikerült. A torta belsejében pedig epres-ribizlis réteg található.

De lássuk a receptet.
 





Hozzávalók

Angel cake
17 dkg liszt
2,5 evőkanál étkezési keményítő
15 dkg cukor
csipet só
1 csapott teáskanál sütőpor
4 dl tojásfehérje
1 teáskanál citromlé
1 citrom héja
1 teáskanál vanília kivonat
fél vaníliarúd kikapart magjai

Epres-ribizlis réteg
15 dkg eper (fagyasztott vagy friss)
egy marék ribizli (fagyasztott vagy friss)
1 dl narancslé vagy bármilyen savanykás gyümölcslé
1 tk citromlé
1 tk pektin 1 tk cukorral elkeverve

Lemon curd
(A krém meyer citromból a legfinomabb, de kezeletlen meyer citromot nem tudtam beszerezni, így maradt a „hagyományos” citrom)
15 dkg cukor
3 kezeletlen citrom leve
2 kezeletlen citrom héja
csipet só
2 egész tojás
2 tojás sárgája
10 dkg hideg vaj
20 dkg mascarpone


Elkészítés

Először a lemon curd-öt készítettem el.
3 citrom levét kifacsartam és a 15 dkg cukorral, az egész tojásokkal és a tojások sárgájával kézi habverővel jól elkevertem. Ezután lereszeltem a 2 db citrom héját és hozzáadtam a krémhez. Egy kisebb lábosban lassú tűzön állandó kevergetés mellett puding sűrűségűre főztem. Nem kellett sokáig főzni, viszonylag gyorsan elkészül. Majd a kis kockákra vágott vajat egyenként belekevertem a krémbe. A krémet üvegbe töltöttem és megvártam amíg kihűl, majd felhasználásig hűtőbe tettem. (Hetekig elvan a hűtőben, a torta készítése előtt hetekkel is elkészíthető.) Miután kihűlt a krém hozzákevertem 20 dkg mascarponét (ilyenkor célszerű megkóstolni, ha nem elég savanykás még lehet hozzá tenni friss citromlevet, vagy ha nem elég édes, akkor plusz porcukrot.)

Ezután az epres-ribizlis réteget készítettem el.
A gyümölcsöket a cukorral és a narancslével felforraltam, majd lejjebb vettem a lángot és hozzátettem az 1tk pektin -1 tk cukor keveréket, kb. 5 percig főztem, de nem forraltam. Kihűtöttem.
 




A piskóta - Angel cake - összeállítása.
Egy tálban összekevertem a lisztet, a keményítőt, 5 dkg porcukrot, a sót, a sütőport, és a citromhéjat. A tojásfehérjékhez hozzáadtam a vaníliát (kivonat+mag) és a citromlevet, majd apránként 10 dkg porcukrot. Kemény habot vertem. Két adagban rászitáltam a lisztes keveréket, majd összeforgattam.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, vajjal nem kell kikenni. A massza felét beleöntöttem a formába, majd rákanalaztam az epres-ribizlis réteget, utána rákentem a piskóta másik felét.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem, kb. 30 perc alatt sült készre. Amint kivesszük a formát a sütőből, késsel kissé elválasztjuk a kapcsos forma oldaláról a piskótát, majd fejjel lefelé megfordítva egy rácson hagytam kihűlni kb. 1 órán át.
 




Miután a piskóta kihűlt, a mascarponés lemon curd krémet habzsákba töltöttem. A torta oldalát egyszerűen megkentem a krémmel, majd a tetejére rózsákat nyomtam.