2013. július 22., hétfő

Barackos-feketeribizlis lepény

Barackos-feketeribizlis lepény

Az úgy volt, hogy idén nagyon sok szép feketeribizli termett a kertben, barack pedig nyáron mindig van itthon, a fiúk pedig desszertet kértek... és kaptak..:)



Hozzávalók

3 egész tojás
15 dkg vaj
15 dkg nádcukor
fél citrom leve és héja
1 ek. joghurt vagy tejföl
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 nagyobb őszibarack
6-8 szem sárgabarack
2 marék feketeribizli
1 nagy marék fenyőmag

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat és nádcukrot habverővel habosra keverjük, majd egyenként hozzátesszük a tojássárgákat, majd a natúr joghurtot (vagy tejfölt), a fél citrom levét és héját. Végül a sütőporos lisztet is beleszitáljuk. Ha egyenletesen kikevertük a tésztát, akkor hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.

Én sütőpapíros négyszögletű kapcsos formában sütöttem. Erre simítottam a masszát és belenyomkodtam a gyümölcsöket, majd megszórtam fenyőmaggal.

Előmelegített 180 fokon, kb. 25 perc alatt lett szép piros.


2013. július 17., szerda

Juhtúrós rúd

Juhtúrós rúd


Ez egy régi családi recept, a Nagymamámtól tanultam. A süti ereje az egyszerűségében és nagyszerűségében keresendő! :) Garantált siker, nálunk az összes családi ünnepen állandó szereplő! Az elkészítése pofon egyszerű, ráadásul a begyúrt és a kisütött tészta is több napig eláll, így előre elkészíthető. (Sőt, a begyúrt tésztának jót is tesz, ha több napig hűtőben pihen.)

Hozzávalók

25 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg juhtúró
tetejére 1 db felvert tojás, 25 dkg reszelt sajt és köménymag (elhagyható)

Elkészítés

A juhtúrót, a lisztet, a vajat és a sót összegyúrjuk és legalább 1 órát, de legjobb egy egész éjszakát (vagy napot) hűtőben hagyni. Majd kivenni és vékonyra (3-4 mm) nyújtani. Megkenni felvert tojással, megszórni reszelt sajttal és köménymaggal majd rádlival felcsíkozni.

220 fokos sütőben szép aranybarnára sütni. 

Kisütve több napig is eláll, ha marad belőle..


2013. július 10., szerda

Dobostorta

Dobostorta

Ez a torta Apukám kedvence, így nem volt kérdés, hogy szülinapjára is ilyet sütök neki!


Hozzávalók 

a tésztához
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
6 tojás
35 g vaj

a krémhez
4 egész tojás
15 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
2 ek. holland kakaópor
22 dkg vaj
Stroh rum (ízlés szerint)
vanília rúd

a Dobos tetőhöz
15 dkg porcukor (lehet kristálycukor is, de gyorsabb porcukorral)
3-4 ek víz
1 kk vaj
pár csepp ecet


Elkészítés

A piskótához a 6 db tojás sárgáját fehéredésig kihabosítjuk 50 g porcukorral. A tojás fehérjét a maradék 50 g porcukorral nem túl kemény habbá verjük. A két tojáshabot spatulával óvatosan összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, és lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, közben folyamatosan keverjük a masszát. Ha ezzel is megvagyunk, akkor gondolatban 6 felé osztjuk a tésztát. 6 db sütőpapírra 22 cm átmérőjű köröket rajzolunk, majd a másik felüket vajazzuk és oda kenjük a masszát. (Nekem ez a módszer vált be, így nem kell a piskóta ketté vágásával bajlódni, mert alapból 6 db szépen megsült lapom lesz, plusz arról nem is beszélve, hogy hamarabb kisül ez a 6 db lap, mintha pl. két adagban sütném kapcsos tortaformában. De persze úgy is elkészíthetőek a lapok.)

A 6 felé kent lapos köröket előmelegített 210 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük. Amint kisült, lehúzzuk róla a sütőpapírt és lisztezett felületre borítjuk, ott hagyjuk kihűlni.

A krémhez fém habüstbe tesszük az egész tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és habverővel elkeverjük. Közben az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Majd a vízgőz fölé rátesszük a habüstöt és és gőz fölött habosra keverjük a tojáskrémet. Nagyon szépen ki fog fehéredni és felmagasodik. Akkor jó az állaga, ha a hab már megtartja a formáját. A gőzről levéve hozzáöntjük a lehűlt, de még folyós olvasztott étcsokit a kakaóport és a rumot, majd teljesen lehűtjük a krémet. (Nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe.) Ezután hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és kihabosítjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk és ha ráérünk, párszor átkeverjük, hogy szép sima fényes maradjon. 

A Dobos tetőhöz egy edényben a porcukorhoz annyi kanál vizet adjunk, amennyivel még el lehet keverni, de ne legyen folyós (ezt kb. 3-4 ek víz lesz). Adjunk hozzá pár csepp ecetet és vajat. Közepes lángon folyamatos kevergetés mellet megolvasztjuk. Akkor vagyunk félúton, ha a víz elpárolgott és a cukor újra kikristályosodott. Ezután egy hosszabb folyamat következik, elég lassan (10 perc), de elkezd olvadni és karamellizálódni. Amikor világos barna színű akkor kell levenni a tűzről és az egyik piskótalapra csorgatni, elkenni és ezután rögtön felcikkezni egy jó nehéz vajazott pengéjű késsel (elméletileg Dobos-késsel kellene, de megteszi normál kés is, a lényeg, hogy nehéz legyen.)

2013. július 8., hétfő

Focaccia ropi

Variációk egy tésztára 
3. rész
Focaccia ropi

Itt a "mit lehet kihozni egy jól bevált alap-tésztából" rovat legújabb epizódja! :)


Hozzávalók

a tésztához
40 dkg liszt
2 dl langyos víz
0,5 dl tej
1 tk cukor
1 ek tengeri só
2 g friss élesztő
2 ek olíva olaj

a töltelékhez
3 nagy marék zöld olajbogyó felaprítva
friss snidling
friss rozmaring
morzsolt oregánó
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt borskeverék
3-4 gerezd fokhagyma
olajban eltett füstölt paprika felaprítva
kapribogyó
olivaolaj
chili

Elkészítés

A tésztával ugyanúgy járok el, mint az első két esetben: az élesztőt a cukros langyos víz és tej keverékében felfuttatom, majd hozzáöntöm a liszthez. Sózom és beleteszem az olajat is. Szép sima tésztát dagasztok belőle. Duplájára kelesztem.

A töltelékhez, az olajban a só és az olajbogyó kivételével elkevertem az összes hozzávalót. 

A tésztát kinyújtom olyan vékonyra, amilyenre csak tudom. A tészta felét megkenem az olívaolajos kencével és rászórom a felaprított olajbogyókat. Megszórom a tengeri sóval és összehajtom. (A töltelékes felére ráhajtom a tészta másik felét, mintha egy könyvet csuknék be.) 

Pizzavágóval kb. 1 cm szélesen felcsíkozom a tésztát, és mielőtt tepsibe tenném csavarok rajtuk, mintha grissinik lennének. Sütőpapíros tepsiben hagyom őket 15 percet kelni, ezalatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Kb. 25 perc alatt sült pirosra. 

Az elmaradhatatlan fokhagymás tejföllel kínálom.

2013. július 2., kedd

Spenótos Lasagne al forno

Spenótos Lasagne al forno

Kitűnő választás egy hétfő délutáni testvéres együtt-főzőcskéhez.:) Főleg, ha párosul mellé egy finom pohár fehérbor is.:)


Hozzávalók

Spenótos réteghez
500 gramm spenót (friss spenótból a legjobb, de jó a fagyasztott is)
fokhagyma

bors (vagy cayanne bors, opcionális, én szeretem:))

Besamelhez
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej

bors
szerecsendió

Amire még szükség lesz
14-15 lasagne lap
20-25 dkg reszelt trappista sajt
250g fetasajt (vagy ricotta, juhtúró)
2 db nagy paradicsom

Elkészítés

A besamelhez a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

A spenótot, ha friss megfonnyasztjuk, ha fagyasztott, akkor csak kiöntjük egy lábosba és felengedjük. Hozzákeverünk egy pici sót, borsot, fokhagymát és összemelegítjük.

A nehezével meg is vagyunk:)

Kivajazunk egy tűálló lasagne tálat, és lefektetünk annyi tészta lapot, amivel teljesen beborítjuk. Erre ráteszünk a spenótból, amire a felkarikázott paradicsom került, majd a reszelt sajt, a feta sajt elmorzsolva és a besamel. Ezt követi még egy réteg tészta és így tovább, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. (Nekem 4 réteg jött ki.)
Az utolsó adag tésztára vajdarabkák és reszelt sajt került. A lasagnét 200 fokos sütőben (vagy kemencében) kb. 30 perc alatt készre sütjük.




2013. július 1., hétfő

Málnás fagylalt torta

Málnás fagylalt torta

Ez egy nagyon egyszerű desszert, főleg a kánikulában. Nálunk szülinapi tortaként funkcionált!:)

Hozzávalók

1,5 liter fagylalt (nálam málnás vanília fagyi: vanília fagyi+200 g málna)
150 g étcsokoládé (70%-os)
200 g málna
1 ek cukor
3 g pektin
málnaszemek díszítésnek
1 gyümölcskenyér forma


Elkészítés

A gyümölcskenyér formát kibéleljük fóliával.

A málnazseléhez a málnát lábosba rakjuk és villával szétnyomkodjuk. A pektint elkeverjük a cukorral és a forrásban lévő málnához adjuk. Kisebbre vesszük alatta a lángot és 6 percig főzzük. Kihűtjük.

A vanília fagyihoz hozzákeverünk 200 g málnát. 

Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk és szép vékonyan szétkenjük egy sütőpapíron. Hűtőbe tettem, hogy gyorsabban megszilárduljon és mikor félig megdermedt egy késsel 3 részbe vágtam (akkora lett egy rész, mint a gyümölcskenyér forma mérete).  




Összeállítás

A fóliával kibélelt forma aljára teszünk egy réteg fagyit, jöhet rá egy réteg málnazselé és a roppanós csoki. Majd megint egy réteg fagyi, málnazselé és csoki. Így rétegezzük tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Ha megvagyunk, akkor mélyhűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.  Majd kiborítjuk a formából és a tetejét olvasztott csokival és málnával díszítjük. Egy kicsivel a tálalás előtt érdemes kivenni a fagyasztóból, hogy szépen lehessen szeletelni.