Briós és ökörszem
a tésztához
1 kg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
4 dkg élesztő
1 dkg só
kb fél liter tej (langyos)
2 egész tojás vagy 4 sárgája
citromhéj
töltelék az
ökörszemhez
0,5 kg
áttört túró7 dkg porcukor
vaníliarúd magjai
1 db tojássárga
mazsola
1 egész citrom leve és héja
a briós tetejére
kristálycukor, jégcukor, dió, mák (opcionális)
kenőtojás
1 egész tojás + 2 sárgája
Elkészítés
Első lépésként
kovászt készítünk: az élesztőt kevés porcukorral elfolyósítjuk, majd langyos tej
1:3 –ad részét ráöntjük és elkeverjük.
Liszt hozzáadásával a kovászt tejföl
sűrűségűre besűrűsítjük. Tetejét megszórjuk liszttel és meleg helyen
kelesztjük. Akkor jó, ha a tetején a liszt megrepedezett és nyomásnak nem áll
ellen.
Második lépés:
tészta dagasztása. Vajat a liszttel elmorzsoljuk, ezután hozzákeverjük a
maradék cukrot, sót, kovászt, tojássárgáját. Gyúrás közben lassan hozzácsorgatjuk
a tejet, nem biztos, hogy kell az összes. Szép sima felületű tésztát
dagasztunk. Fél órát keleszteni, majd átgyúrni (ne maradjon benne levegő). Még
fél órát keleszteni, majd átgyúrni.
Harmadik lépés:
Én kettészedtem a tésztát, a feléből briós, a másik feléből ökörszem lett. A briósoknak kb. 70 g-os, az ökörszemnek kb.
50 g-os tésztadarabokat hasítottam.
Negyedik lépés,
formázás: Az ökörszemnél a tésztát
gombócokká formázni, tepsire tenni, majd tenyérrel jól lenyomni (kilapítani).
Duplájára keleszteni, majd tojással lekenni és hagyni rászáradni. A második
kenés előtt ujjunkkal lukat nyomunk a közepébe és kb.1,5-2 dkg túrótölteléket
helyezünk bele kúp alakban.
A brióshoz a
tésztát kb. 20 cm
hosszúra kisodorni, majd briós formára tekerni (a kisodort tészta egyik végét
az ujjaink közé fogjuk és lazán rátekerjük a maradék tésztát és a két végét
összecsippentjük). Ezt is duplán lekenni, mint az ökörszemeket, a második
kenésnél szórhatjuk meg a tetejét cukorral.
Sütés 190-210 fokon enyhén gőzös sütőben, kb. 10-15 perc