2014. április 24., csütörtök

Macaron

Macaron


Süssünk otthon macaront! Itt egy nagyon jó videó és recept, mely az én macaronom alapját is adta. Nem mondom, hogy elsőre tökéletes lesz, és hogy nem kell hozzá egy kis gyakorlás, de nyugodtan vágjatok bele (a végeredmény biztosan el fog fogyni)! Nem árt, ha van hozzá cukorhőmérőd, de anélkül sem lehetetlen.


(az ékszer: Neon Birds Design)

Hozzávalók (kb. 34 db-hoz)

a tésztához
15 dkg mandulaliszt 
15 dkg porcukor 
5,5 + 5,5 dkg (4 napig hűtőben pihentetett) tojásfehérje 
néhány csepp ételfesték 
15 dkg cukor 
3,8 dkg víz

a gesztenyés ganache-hoz
100 g gesztenyemassza
70 g étcsoki
100 ml tejszín
rum (nálam Stroh)



Elkészítés

A ganache-hoz a tejszínt felforraljuk. A csokit kis darabokra törjük és tejszínhez adjuk, majd kézi habverővel elkeverjük és hozzá adjuk gesztenyemasszát is, simára keverjük. Ha kicsit kihűlt, a rumot beletesszük. Lehűtjük.

A macaronok elkészítéséhez a mandulalisztet egy keverőtálba szitáljuk és rászitáljuk a porcukrot is. Hozzákeverjük az egyik adag pihentetett 55 g tojásfehérjét és összedolgozzuk.
A kristálycukrot és a vizet kis lábosba tesszük és szirupot főzünk (118 fokig).
Közben robotgéppel felverjük a másik adag (55 g) fehérjét és lassan csorgatva beledolgozzuk a kész szirupot. Addig keverjük, amíg a massza a keveréstől lehűl. Az ételfestéket ilyenkor kell beletenni.
A felvert fehérjét a mandulás keverékhez adjuk és összekeverjük. Habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire kis korongokat nyomunk a masszából. Addig hagyjuk száradni, amíg tapintásra nem ragad a tészta az ujjunkhoz (kb. 30 perc, de ha párás az idő lehet 2 óra is).
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 12-15 percig sütjük.
Ezután megtöltjük és összeragasztjuk a macaronokat, én ehhez is habzsákot használtam. 2 napos hűtőben pihentetés után érnek össze igazán az ízek.




2014. április 20., vasárnap

Macikeksz

Macikeksz


Ez most nem új recept, hanem a régebbi Bobcat keksz újra formázása. A tésztáján nem változtattam semmit, csak a macik kezébe nyomtam egy szem mandulát vagy kesudiót. A képet viszont muszáj voltam feltölteni, mert a mackók nagyon édesek és (sajnos) nagyon finomak is lettek. :)