Ricottás meggytorta
Ennek a tortának az íze nagyon hasonlít a new yorki sajttortára, érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű elkészíteni és a ricottán kívül nem tartalmaz semmilyen extra hozzávalót. Bármilyen gyümölccsel megállja a helyét, szederrel vagy áfonyával például nagyon el tudom képzelni. A kekszes alapot én nem sütöttem elő, a töltelékkel együtt kb. 50 percet sült így is és tökéletesen szeletelhető lett!
a tésztához
110
g zabkeksz50 g vaj
a töltelékhez
250 g ricotta (nálam: Szarvasi)
30 g kukorica keményítő
75 g porcukor
200 ml tej
200 ml tejföl
1 citrom héja és leve
½ vaníliarúd belseje
kb. 300 g magozott meggy
A tésztához
a kekszet ledarálom. A vajat megolvasztom és hozzákeverem a kekszhez.
Belenyomkodom a tortaforma aljára.
A
meggyet kimagozom.
A
töltelékhez a ricottát szűrőn/szitán
áttörjük, de ez csak akkor szükséges, ha nagyon darabos. Nekem szinte krémtúró
állaga volt. Hozzákeverem a többi hozzávalót és az elősütött tésztára öntöm (már-már ijesztően folyékony tölteléket kapunk, de így a jó).
Végén beledobálom a meggyeket.
180-190 fokon kb. 50 perc kell neki. Ha kicsit kihűlt, csak akkor
érdemes felvágni.