2013. szeptember 22., vasárnap

Briós és ökörszem


Briós és ökörszem



Hozzávalók

a tésztához
1 kg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
4 dkg élesztő
1 dkg só
kb fél liter tej (langyos)
2 egész tojás vagy 4 sárgája
citromhéj


töltelék az ökörszemhez
0,5 kg áttört túró
7 dkg porcukor
vaníliarúd magjai
1 db tojássárga
mazsola
1 egész citrom leve és héja

a briós tetejére
kristálycukor, jégcukor, dió, mák (opcionális)

kenőtojás
1 egész tojás + 2 sárgája


Elkészítés

Első lépésként kovászt készítünk: az élesztőt kevés porcukorral elfolyósítjuk, majd langyos tej 1:3 –ad részét ráöntjük és elkeverjük.
Liszt hozzáadásával a kovászt tejföl sűrűségűre besűrűsítjük. Tetejét megszórjuk liszttel és meleg helyen kelesztjük. Akkor jó, ha a tetején a liszt megrepedezett és nyomásnak nem áll ellen.

Második lépés: tészta dagasztása. Vajat a liszttel elmorzsoljuk, ezután hozzákeverjük a maradék cukrot, sót, kovászt, tojássárgáját. Gyúrás közben lassan hozzácsorgatjuk a tejet, nem biztos, hogy kell az összes. Szép sima felületű tésztát dagasztunk. Fél órát keleszteni, majd átgyúrni (ne maradjon benne levegő). Még fél órát keleszteni, majd átgyúrni.

Harmadik lépés: Én kettészedtem a tésztát, a feléből briós, a másik feléből ökörszem lett.  A briósoknak kb. 70 g-os, az ökörszemnek kb. 50 g-os tésztadarabokat hasítottam.

Negyedik lépés, formázás: Az ökörszemnél a tésztát gombócokká formázni, tepsire tenni, majd tenyérrel jól lenyomni (kilapítani). Duplájára keleszteni, majd tojással lekenni és hagyni rászáradni. A második kenés előtt ujjunkkal lukat nyomunk a közepébe és kb.1,5-2 dkg túrótölteléket helyezünk bele kúp alakban.
A brióshoz a tésztát kb. 20 cm hosszúra kisodorni, majd briós formára tekerni (a kisodort tészta egyik végét az ujjaink közé fogjuk és lazán rátekerjük a maradék tésztát és a két végét összecsippentjük). Ezt is duplán lekenni, mint az ökörszemeket, a második kenésnél szórhatjuk meg a tetejét cukorral.

Sütés 190-210 fokon enyhén gőzös sütőben, kb. 10-15 perc