2013. szeptember 19., csütörtök

Illatos kuglóf

Illatos kuglóf
..a majdnem igazi..

Az egész kuglóf sütési mizéria onnan indult, hogy megpróbáltam otthoni körülmények között reprodukálni a világ legfinomabb kuglófját, ami Siófokon a Royal sütöde tulajdona! Ebben a kuglófban nekem benne van az egész gyerekkorom:) Nincs is jobb, mint reggel kimászni az ágyból és az étkező asztalon megpillantani a friss kuglófot és a jéghideg kakaót! :) Ezért még én is képes vagyok hajnalok hajnalán biciklire pattanni és betekerni a siófoki piacra, ahol a sütöde boltjában hozzá lehet jutni ehhez a remekműhöz. Szombaton különösen gyorsnak kell lenni, mert hamar elkapkodják! Aki még nem kóstolta, annak feltétlenül ajánlom, hogy zarándokoljon el Siófokra (csak ne az előre csomagolt változatot keressétek, mert az nem finom, hanem a frisset)! :) Vagy süssétek meg az én változatomat:) (Bár halkan jegyzem meg, hogy ez nem ugyanaz...de a kísérlet folytatódik, ha kell beépülök a sütödébe és ellesem a receptet:))


Én most egy kelt tésztás változattal indítottam, mert abban biztos vagyok, hogy az eredeti is élesztővel készül. Az íze egészen hasonló lett, még a foszlósságán kell változtatnom, de érzem, hogy közel a cél! Azért közzéteszem a receptet, mert tényleg nagyon finom lett! De folytatás következik..




Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
16 dkg vaj (olvasztott)
1,6 dl tej
1 citrom héja
11 dkg cukor (én nádcukrot használtam, bár kétlem, hogy az eredetiben is ez van)
2 db tojás
mazsola (ízlés szerint)
fél vaníliarúd  magjai
2 ek kakaópor 

Az élesztőt a cukros langyos tejben elkevertem és hozzáadtam a liszthez, majd ehhez tettem a többi hozzávalót is és szép hólyagos tésztát dagasztottam (kb. olyan lesz mint a kalács tészta, kicsit lágy). Félbevágtam és az egyik félhez kevertem kakaóport a másikba tettem a mazsikat. Duplájára kelesztettem mindkét tésztát, azután kissé ellapogattam őket egy kicsit a nyújtófával kb. A4es méretre, egymásra helyeztem őket és feltekertem mint a csigát. Mielőtt a kivajazott kuglóf formába tettem volna még csavartam rajta egyet, hogy ne legyen olyan szabályos a tekerés. ismét duplájára kelesztettem. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 50 percet sült (kb. 30 perc után letakartam egy fóliával, hogy biztosan átsüljön).