MA-CI-KA torta
MA- mandula, mangó
CI- citrom
KA- karamell
Ez az én születésnapi tortám, a kedvenc ízeimmel. Ez a torta ÉN vagyok :)
Hozzávalók
a piskótához
4 tojás
80 g kristálycukor (fele lehet vaníliás cukor)
80 g liszt
citromhéj
a krémhez
300 g natúr joghurt
400 ml tejszín
80 g porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
másfél csomag zselatin fix
1 lime héja+leve
3 citrom leve + 1 db-nak a héja
a mandula grillázshoz
80 g mandula (héj nélkül)
100 g kristálycukor
1 ek víz
ami még kelleni fog
valamilyen lekvár (nálam saját készítésű maracuja-mangó dzsemm)
karamell a torta tetejére
amaretti
1 nagy érett mangó
Elkészítés
Először a grillázst készítem el. A mandulát felaprítom. A cukrot az 1 ek vízzel elkeverem és felteszem a tűzre olvasztani. Mikor szép barna színe van, akkor hozzáöntöm a durvára vágott mandulát, összeforgatom és kivajazott sütőpapírra öntöm. Kicsit ellapogatom, majd hűvös helyre teszem.
A piskótához, a tojásokat kettéválasztom. A cukor 1/3-ad részével kikeverem a sárgájákat, míg szép fehér és habos nem lesz. A maradék cukorral habot verek a fehérjéből, majd összeforgatom a sárgájával, végül beleszitálom a citromhéjjal elkevert lisztet. Két lapot kenek belőle és 165 fokra előmelegített légkeverős sütőben megsütöm.
A krémhez a natúr joghurtba keverem a vaníliát, a citrom+lime levet és a héjakat. Habverővel elkeverem benne a zselatint, majd a cukrot, legvégül a felvert tejszínnel lazítom.
Összeállítás
A kihűlt piskótát megkentem lekvárral, erre öntöttem a krém felét, beleszórtam egy kis marék felaprított grillázst, majd ráhelyeztem a másik piskótát, aminek mindkét oldalát megkentem a lekvárral. Mélyhűtőbe tettem, hogy megszilárduljon, majd ráöntöttem a maradék krémet, ebbe is szórtam grillázst és visszatettem a fagyasztóba. Kb. 10 perc alatt megdermedt, a tortagyűrűt eltávolítottam, a torta oldalát megkentem tejszínhabbal, amarettit ragasztottam az aljára, a tetejét pedig grillázzsal és mangóval szórtam meg. A mangóra a végén karamellt csorgattam.
Megjegyzés: Ez egy nagyon finom savanykás torta, én nem tennék bele több cukrot, a karamell szerintem jól hangsúlyozza a citrom ízét.