Barna sörös kávés
csokis keksz
A
receptet Nyammm-nál találtam. Rögtön tudtam, hogy nekem ezt meg kell sütnöm. :) Kis változtatásokkal készítettem el, az eredeti
recept innen.
Hozzávalók
300 ml barna sör
12 dkg nádcukor34 dkg finomliszt
4 dkg holland kakaópor
2 ek kávé
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
22 dkg puha vaj
15 dkg nádcukor
2 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál vanília kivonat
20 dkg csokoládé csepp (ét, fehér vegyesen)
Elkészítés
Elkészítjük
a barna sör redukciót. Egy edényben
a sört és a 12 dkg nádcukrot közepes lángon addig forraljuk, amíg ragacsos,
szirupos nem lesz és harmadára nem redukálódik. (kb 25-30 perc). Amint készen
vagyunk vele, kihűtjük.
Egy
tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, sütőport, szódabikarbonát és a
sót.
Egy
másik tálban a vajat a cukorral 3 perc alatt felhabosítjuk és hozzáadjuk a
kávét, majd egyesével a tojásokat és a tojássárgáját és jól
elkeverjük. Beleöntjük a vaníliakivonatot és a kihűtött sör redukciónkat
is, majd addig keverjük amíg egyneművé nem válik a masszánk. Végül fokozatosan
keverjük bele a lisztes keverékünket a masszába, majd a csokoládé cseppeket is.
Letakarjuk
a tésztánkat és 3 órára vagy akár egy
éjszakára hagyjuk a hűtőben pihenni.
A
sütőt előmelegítjük 165 fokra, majd egy szilikonos sütőpapírra 24 g-os golyókat
formázunk a tésztából egymástól 3-4 cm-re.
A
golyókat kézzel vagy egy evőkanállal lapos koronggá formázzuk. Én a tetejüket
megszórtam durvára tört mogyoróval, így raktam be a sütőbe. Kb. 10-12 perc
alatt megsültek. Hagyjuk pár percig a sütőpapíron kihűlni a kekszeket.