Paleo kókuszos tiramisu torta
Ez
a torta a barátnőm kolléganőjének születésnapjára készült. Kifejezett kérés
volt, hogy paleo és tiramisu torta legyen. Nagy kihívás volt, mert ilyet még
nem sütöttem. A legnagyobb feladatot a mascarpone kiváltása jelentette (e
nélkül eddig el sem tudtam volna képzelni tiramisut), de az eredmény egy
egészen hasonló, kissé kókuszos (raffaello-szerű) krém lett! Úgy tudom a
szülinapos is meg volt vele elégedve! :)
De
most lássuk milyen az én paleo tortám:
Hozzávalók
Piskóta (1 cup=200 g)
8
tojás
¼
cup kókuszliszt
½
cup mandula liszt
fél
vanília rúd kikaparta magjai
3
ek méz
Kókuszos mandulás krém
1
doboz kókuszkrém
1
konzerv kókusztej
100 g nyírfacukor
2
ek méz
1
ek kókuszolaj
fél
vanília rúd kikaparta magjai
4
tojás sárgája
50 g mandulaliszt
Ganache
1/3-ad
rész kókuszos mandulás krém
150
gr 80%-os étcsokoládé
1
ek Stroh rum
Amire még szükség lesz
holland kakaópor
kb. 2 dl kávé
1 ek Stroh rum
Elkészítés
Először
a piskótát sütöttem meg.
Kettéválasztottam a tojásokat. A fehérjéből kemény habot vertem. A tojások
sárgáját habosra kevertem a mézzel és a vaníliával. Hozzáadtam a fehérjét és
végül a liszteket. Én 4 lapot sütöttem belőle, így nem kellett a piskóták
kettévágásával bajlódni. Sütőpapírra 20 cm átmérőjű köröket rajzoltam és rájuk
kentem a masszát. 200 fokon sültek kb. 10 percet. De nézni kell, mert hamar
barnul.
A
kókuszos mandulás krémhez feltettem
egy lábosban vizet forralni és ráhelyeztem egy tálat, amiben a tojássárgáják
voltak. Gőz fölött habverővel elkezdtem keverni a tojásokat a mézzel és a
nyírfacukorral. Majd nem sokkal később hozzáöntöttem a kókusztejet és
kókuszkrémet. Ezután ment bele a kókuszolaj, vanília. Amikor már kezdett
sűrűsödni beletettem a mandula lisztet. Mikor szépen összeállt levettem a
tűzről. Kivettem belőle kb. 1/3-ad mennyiségű krémet és ehhez hozzákevertem a
darabokra tört étcsokihoz és az 1 ek. rumhoz. Ebből lett a ganache. Kihűtöttem a két krémet.
Összeállítás
Az
egyik piskótalapot lerakom, meglocsolom a kávé és rum keverékével. Rákanalazom
a kókuszos mandulás krém 1/3-át, megszórom kakaóporral. Erre jön a következő
piskóta, ezt is meglocsolom a kávéval, erre a ganache kerül, rá pedig egy újabb
piskóta. Szintén kávé, majd 1/3-ad kókuszos mandulás krém, kakaópor, piskóta. A
legfelső piskótát is meglocsolom egy kevés kávéval és jó vastagon megszórom
kakaóporral. A torta oldalát lekentem a maradék kókuszos mandulás krémmel és
megszórtam kókuszreszelékkel.