Cukormentes epertorta
Ez a torta a leendő sógornőm szülinapjára készült, és mivel Ő nem ehet cukrot, így cukormentes kivitelben. Ez egy nagyon egyszerű alaptorta recept, bárhogyan variálható.
Hozzávalók
Étcsokoládés piskóta
50 g 81 %-os étcsokoládé
25 g vaj
2 tojás
2 ek nyírfacukor
1/2 rúd vanília
15 g liszt
1 ek kukoricakeményítő
2 ek szeletelt pirított mandula
50 g 81 %-os étcsokoládé
25 g vaj
2 tojás
2 ek nyírfacukor
1/2 rúd vanília
15 g liszt
1 ek kukoricakeményítő
2 ek szeletelt pirított mandula
Epres krém
500 g mascarpone
nyírfacukor ízlés szerint
egy fél citrom héja és leve
fél rúd vanília
400-500 g eper
A piskótához a csokoládét a vajjal felolvasztjuk vízgőz felett.
A tojások
sárgáját a nyírfacukorral és a fél rúd vaníliával fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a csokis vajas keveréket és rászitáljuk a lisztet a
keményítővel. Majd beletesszük a mandulát is. A tojásfehérjét felverjük és a masszához adjuk (több részletben). Én egy sütőpapírra kb. 20 cm átmérű kört rajzoltam és erre kentem a piskótát. 150 fokon
sütjük 20-30 percen keresztül.
A krémhez a mascarponét kézi habverővel krémesre keverjük, belereszeljük a fél citrom levét és rálocsoljuk a levét is. Mehet bele a vaníliarúd és a nyírfacukor, majd a felszeletelt eper is.
Összeállítás
A kihűlt piskótát meglocsoljuk kávéval és köré helyezünk egy tortagyűrűt. Kirakosgatjuk a széleket felezett eperrel és belekanalazzuk a krémet. A torta tetejét eperszemekkel díszítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.