2013. június 2., vasárnap

Csavart focaccia bagett

Variációk egy tésztára 
2. rész
Csavart focaccia bagett

Ennek a bagettnek az alaptésztája a Klasszikus focaccia tészta.


Hozzávalók (3 bagetthez)

a tésztához
60 dkg liszt (nálam BL55, de BL80 is jó hozzá)
3 dl langyos víz
0,75-1 dl tej
1 tk cukor
1,5 ek tengeri só
30 g friss élesztő
3 ek olíva olaj

a töltelékhez
3 nagy marék zöld olajbogyó felaprítva vagy ledarálva
friss bazsalikom levél
friss snidling
friss rozmaring
friss petrezselyem
friss ruccola
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt borskeverék
3-4 gerezd fokhagyma
olajban eltett füstölt paprika felaprítva
kapribogyó
olivaolaj
chili

Elkészítés

A tésztával ugyanúgy járok el, mint a klasszikus focacciaánál: az élesztőt a cukros langyos víz és tej keverékében felfuttatom, majd hozzáöntöm a liszthez. Sózom és beleteszem az olajat is. Szép sima tésztát dagasztok belőle. Duplájára kelesztem.
Innentől következik a variálás. :)

A tésztát 3 részre osztom, picit hagyom őket pihenni. Kinyújtom az első tésztát vékonyra (4-5 mm) és rákenem a ledarált olajbogyó+füstölt paprika keverék 1/3-át. Meglocsolom az olívaolajos zúzott fokhagymával. Megszórom pici borssal, chilivel, nagyszemű sóval, kapribogyóval és a felaprított friss zöldfűszerek 1/3-ad keverékével. Feltekerem, mint a beiglit és kettéhasítom. A két hasított részt pedig összecsavarom. Bagettsütőbe teszem. 
A másik két tésztával is ugyanígy járok el. Hagyom őket 15 percet kelni, ezalatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Kb. 25 perc alatt sült pirosra.