Meggyes-rebarbarás pite
A meggy a rebarbara
legújabb barátja! :)
Már nagyon régóta
sütöm ezt a pitét, de általában rebarbara és eper kombinációval. Most nem volt
otthon eper, meggy viszont igen, így ez lett a rebarbara párja. Nagyon jól
passzoltak az ízek, ez egy savanykásabb pite, ha valaki édesebbre vágyik, akkor
emelje meg a cukor adagot -de én nem tenném -, szerintem ez így tökéletes!
Hozzávalók
a tésztához
40 dkg liszt25 dkg vaj
1 tk cukor
csipet só
1-1,5 dl jéghideg víz
a töltelékhez
35 dkg magozott meggy25 dkg rebarbara 1,5 cm-es csíkokra vágva
110 g nádcukor
35 g étkezési keményítő
fél vaníliarúd
fél tk őrölt kardamom
Elkészítés
A tésztához a lisztben a felkockázott
hideg vajat elmorzsoljuk, próbáljunk meg gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne tudjon
megolvadni. Hozzákeverünk egy csipet sót, a cukrot és a jéghideg vizet (lehet,
hogy nem lesz szükség másfél dl-re, apránként adagoljuk). Nem kell teljesen
összegyűrni a tésztát, nem baj, ha kicsit morzsalékos. Tegyük folpakba és a
hűtőbe legalább ¾ -1 órára.
Amíg
a tészta hűl, addig a tölteléket
készítjük el. A meggyet kimagozzuk, a rebarbarát felvágjuk 1,5 cm hosszúságra. Tegyük
egy tálba, keverjük hozzá a cukrot, keményítőt, vaníliát, kardamomot.
Vajazzunk
és lisztezzünk ki egy piteformát.
Vegyük
ki a tésztát a hűtőből, a ¾-ét nyújtsuk ki 4 mm vastagra. Tegyük a
piteforma aljára, akkor jó, ha túlnyúlik a formán. Szurkáljuk meg és mehet rá a
töltelék. Ha levet engedett azt ne öntsük bele, mert sütés közben ki fog
folyni. A maradék tésztát is nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra és rádlival vágjunk belőle kb. 1,5 cm széles csíkokat. Ez
lesz a pite tetején. Ha berácsoztuk a piténket, akkor az alsó tésztalap széleit
visszahajtjuk/csavarjuk a töltelék köré.