2013. június 18., kedd

Meggyes-rebarbarás pite



Meggyes-rebarbarás pite


A meggy a rebarbara legújabb barátja! :)

Már nagyon régóta sütöm ezt a pitét, de általában rebarbara és eper kombinációval. Most nem volt otthon eper, meggy viszont igen, így ez lett a rebarbara párja. Nagyon jól passzoltak az ízek, ez egy savanykásabb pite, ha valaki édesebbre vágyik, akkor emelje meg a cukor adagot -de én nem tenném -, szerintem ez így tökéletes!

Hozzávalók

a tésztához
40 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk cukor
csipet só
1-1,5 dl jéghideg víz

a töltelékhez
35 dkg magozott meggy
25 dkg rebarbara 1,5 cm-es csíkokra vágva
110 g nádcukor
35 g étkezési keményítő
fél vaníliarúd
fél tk őrölt kardamom


Elkészítés

A tésztához a lisztben a felkockázott hideg vajat elmorzsoljuk, próbáljunk meg gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne tudjon megolvadni. Hozzákeverünk egy csipet sót, a cukrot és a jéghideg vizet (lehet, hogy nem lesz szükség másfél dl-re, apránként adagoljuk). Nem kell teljesen összegyűrni a tésztát, nem baj, ha kicsit morzsalékos. Tegyük folpakba és a hűtőbe legalább ¾ -1 órára.

Amíg a tészta hűl, addig a tölteléket készítjük el. A meggyet kimagozzuk, a rebarbarát felvágjuk 1,5 cm hosszúságra. Tegyük egy tálba, keverjük hozzá a cukrot, keményítőt, vaníliát, kardamomot.

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy piteformát.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, a ¾-ét nyújtsuk ki 4 mm vastagra. Tegyük a piteforma aljára, akkor jó, ha túlnyúlik a formán. Szurkáljuk meg és mehet rá a töltelék. Ha levet engedett azt ne öntsük bele, mert sütés közben ki fog folyni. A maradék tésztát is nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra és rádlival vágjunk belőle kb. 1,5 cm széles csíkokat. Ez lesz a pite tetején. Ha berácsoztuk a piténket, akkor az alsó tésztalap széleit visszahajtjuk/csavarjuk a töltelék köré. 

190 fokon kb. 1 órát sült.