Sakk-matt keksz
Ez a keksz a Nagymamám
féle kakaós-vaníliás csiga keksz újragondolása.
Az én verzióm egy
kicsit macerásabb, de az eredmény szerintem nagyon aranyos lett. :)
Hozzávalók
a fehér tésztához
300 g liszt
150 g vaj
100 g nádcukor
1 tojás
fél vaníliarúd magja
csipet só
a kakaós tésztához
300 g liszt (mínusz 2 ek,
mert ezt helyettesítjük kakaóval)
2 ek cukrozatlan kakaópor
150 g vaj
100 g nádcukor
1 tojás
fél vaníliarúd magja
csipet só
Elkészítés
Állítsuk össze a
kétfajta tésztát. Először a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd ezután mehet
hozzá a többi hozzávaló is és gyúrjuk össze. Tegyük hűtőbe a fóliába csomagolt
tésztákat min. 1 órára.
Amikor letelt az
idő, kivesszük a tésztákat a hűtőből és nagyjából egyforma méretű, kb. 1 cm vastag téglalap alakúra
nyújtjuk. Ezután vágjunk mindkét tésztából 1 cm hosszú csíkokat. (Én erre egy hosszú
vonalzót használtam, annak az élével tökéletesen lehetett szeletelni.)
Most kezdhetjük
rakosgatni a csíkokat egymás mellé és fölé.
Először vegyünk
egy fehér csíkot, kenjük be az oldalát tojásfehérjével, tapasszunk hozzá egy
kakaós csíkot, azt is kenjük le tojással és e mellé kerül még egy fehér csík.
Most kaptunk egy szép hosszú 1
cm vastag és 3 cm széles pepita csíkot. A tetejét kenjük le
tojásfehérjével és a fehér csíkokra tegyünk barnákat, a barnára pedig fehéret
(oldalukat itt is kenjük le, hogy egymáshoz tudjanak tapadni.) Ha ezzel is megvagyunk,
akkor megint jöhet egy réteg. A fehérre-barna, a barnára-fehér. Készen is
vagyunk az elsővel. Fóliába csomagoljuk és mehet a hűtőbe min. egy órára. A
többi csíkkal is így járunk el.