DNK kenyér
DNK - dagasztás nélküli
kenyér
A
legegyszerűbb kenyérkészítési módszer! Persze nem lesz pontosan olyan, mint a
jó öreg kovászos, kemencében sült kenyér, de érdemes kipróbálni, főleg, ha házi
készítésű friss kenyérre vágyunk különösebb macera nélkül. A héja ennek is
nagyon finom ropogósra sül!
A
legelső ilyen típusú kenyeret itt láttam és találtam
egy egész jó videót is. (Innen le lehet
nézni, milyen állagúnak kell lennie.)
Hozzávalók
100 g graham liszt
100 g kenyérliszt
300 tönköly finomliszt
8 g só
fél zacskó szárított élesztő (4-5 g)
kb. 400 ml langyos víz
2 ek burgonyapehely
Elkészítés
Egy tálban a száraz összetevőket keverjük össze,
majd adjuk hozzá a vizet. Nem kell dagasztani, elég egy fakanállal, nagy
mozdulatokkal összekutyulni.
Takarjuk/fedjük le és kelesszük szobahőmérsékleten
12-14 órát. (Én általában este állítom össze a tésztát és reggel sütöm ki.)
Reggel előmelegítem a sütőt 250 fokra. Egy jénai
tálat (nekem közepes méretű kerek van) a tetejével együtt betettem a sütőbe, hogy
az is felforrósodjon. Nem kell bele sütőpapír és kikenni sem kell.
A tésztát kiborítottam a tálból a lisztezett
deszkára és összedolgoztam, csak úgy nagyjából.
Hajtogattam rajta egyet és a lisztes deszkán letakarva hagytam pihenni,
amíg a sütő el nem érte a kívánt hőfokot. Amikor ez megvan, a tésztát
beleborítottam a jénaiba (vigyázzunk, mert a tál nagyon forró), úgy hogy a
hajtogatás került felülre. Ez fog szépen szétnyílni sütés közben. Lefedtem a tetővel és kb. 30 percet hagytam
sülni 250 fokon, majd csökkentettem a hőmérsékletet 200 fokra, levettem a tetejét és még fél órát
sütöttem. Rácson hagytam kihűlni.