Croissant
(Pierre Hermé receptje alapján)
Ez a
recept a híres Pierre Hermét dicséri. Már régóta ki szerettem volna próbálni az
Ő módszerét, mert eddig mindig „csaltam” és nem így sütöttem a croissant-t. (Nem
bolti tésztából, de azért ennél sokkal kevesebb idő alatt, de erről majd egy
másik posztban.)
Maga a
tésztakészítés szerintem nem bonyolult, inkább sokáig tart. Szóval egy fél napot
minimum rá kell szánni, de egyszer ki kell próbálni, mert tényleg nagyon
finomak lettek.
24
normál méretű darabhoz vagy 48 db minihez
Forrás: Szakácsok könyve
a tésztához
12 g
friss élesztő
200 ml
langyos víz
50 ml
tej
600 g
rétesliszt
12 g só
75 g
porcukor
35 g
puha vaj
325 g
hideg vaj
a kenéshez
2 tojás
1
tojássárgája
1
csipet só
Elkészítés
1. lépés
Oldjuk
fel az élesztőt a langyos tej és víz keverék egy részében (ne az egészben, mert
lehet nem lesz szükség az egész folyadék mennyiségre). A lisztet szitáljuk egy
tálba, morzsoljuk el benne a puha vajat, tegyük bele a sót, a cukrot és a
feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze, takarjuk le és kelesszük duplájára (kb. 1
óra).
2.
lépés
Amikor
a tészta megkelt, dagasszuk újra, majd a tésztát folpakba csomagolva tegyük 1
órára a hűtőbe, ismét dagasszuk át majd tegyük fél órára a fagyasztóba.
3.
lépés
Vegyük
ki a tésztát a mélyhűtőből. A kemény vajat egy fakanállal keverjük el, de
próbáljuk meg ne felolvasztani. A tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, ami
háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles. A vaj felét helyezzük a tészta
alsó harmadára, kenjük rá egyenletesen, majd hajtogassuk. Először a vajazatlan
felső harmadát hajtjuk le, majd erre kerüljön a felső harmada. Folpakba
csomagoljuk és pihentessük a tésztát 30 percig a fagyasztóban, majd 1 órát a
hűtőben.
4.
lépés
Nyújtsuk
ki a tésztát ismét téglalap alakúra, mint az előbb. És kenjük meg ismét a
vajjal, szintén csak a tészta egyharmadát. És hajtogassuk ismét háromba. Folpakba
csomagoljuk és pihentessük a 30 percig a fagyasztóban, majd 1 órát a hűtőben.
5.
lépés
Lisztes
deszkán nyújtsuk a tésztát 3 mm vastagra és éles késsel vágjunk belőle
háromszöget. (Én az eredeti tésztát ketté vettem, így kaptam 24-24 db mini
croissant.) (Ha normál méretű croissant-okat szeretnénk kapni akkor egy
háromszögnek kb. 20 cm magasnak és 12 cm alapúnak kell lennie, nekem kb. fele
ekkorák lettek.)
Szóval
vágjunk háromszögeket és tekerjük fel őket. (Én készítettem 24 db sima és 24 db
füstölt sajtosat. Csak nem bírtam ki, hogy autentikus francia croissant süssek.:))
Tegyük
sütőpapíros tepsire és kelesszük szobahőmérsékleten 1 ½-2 órát.
6.
lépés
Melegítsük
elő a sütőt 230 fokra. A felvert tojásokkal kenjük meg a croissant-okat, majd
tegyük a sütőbe és csökkentsük a hőmérsékletet 190 fokra. Kb. 20-25
percig sültek.