Moelleux au chocolat
Mi szimplán "csoki szuflénak" hívjuk,
de a becsületes neve ilyen szép: Moelleux
au chocolat.
Nagyon egyszerű desszert, kb. 10 perc alatt
összeállítható, de a végeredmény olyan különlegesen finom, hogy ki sem néznénk belőle. Talán a legtöbb időt a formák kivajazása és kakaóporral történő
szórása emészti fel.
A fotózással viszont kicsit meggyűlt a bajom, gyorsan kellett vele dolgozni, mert a forró és belül folyékony "csoki szuflé" a tetejére ráhelyezett hideg fagyi alatt az első két esetben megadta megát és még a fénykép elkészülte előtt elkezdett süllyedni, elfolyni:) (Ekkor nagyon örültem, hogy 5 adagot készítettem:)) A 3. szuflé nagyon rendes és fotogén volt, ráadásul a gyűrődést is jól bírta így elkészülhettek ezek a gyönyörű fotók! Köszi Zs.! :)
Hozzávalók
5 adaghoz
100 g vaj
100 g étcsokoládé
2 tojás
2 tojássárgája
120 g cukor2 tojás
2 tojássárgája
100 g liszt
mandarinos olívaolaj (opcionális)
cukrozatlan kakaópor a formák szórásához
Tálaláshoz:
valamilyen gyümölcs, lekvár, szósz
fagyi
Elkészítés
A
vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztom.
A
szuflé formákat kikentem vajjal és megszórtam kakaóporral. Fontos, hogy
mindenhova jusson.
Ezután
a tojásokat a cukorral habsora kevertem, majd a megolvadt de lehűlt csokit és
vajat is hozzá tettem. Ekkor még belekevertem 2 ek mandarinos olívaolajat
(elhagyható) is. Hozzászitáltam a lisztet és a formák kibéleléséből maradt
kakaóport. A krémet elosztottam a szufléformákban. És min. 1 órára hűtőbe
tettem.
A
sütőt 160°C-ra előmelegítettem. Kb. 15 percet sültek, akkor jó, ha a tetejük
szilárd, de belül még folyik a csoki. Kivettem a sütőből és rögtön kiborítottam
egy tányérra, vanília fagyit, ribizlit és pirított mandulát adtam hozzá.
Ha
sietünk vele és nem jut idő arra, hogy 1 órára hűtőbe kerüljön a tészta, akkor
rögtön is süthető, de ebben az esetben lerövidül a sütési idő kb. 11-12
percre.