Rebarbara-eper-maracuja torta
Ez
a torta Nagymamám 81. születésnapjára készült, mert nagyon szereti a
rebarbara-eper párosítást!:)
Hozzávalók
Piskóta
2
tojás
40
g.cukor
40
g.liszt
fél
citrom reszelt héja
negyed
vaníliarúd kikapart magjai
Rebarbara-eper mousse
3
vastag szál rebarbara (kb. 300 gramm)
2
ek. nádcukor
100
g
eper
4
ek. porcukor (nádcukorból)
2
dl tejszín (nálam Cserpes)
1
ek. zselatin
Epres-maracujás krém
2
dl
tejszín (nálam Cserpes)
200
g
mascarpone
200
g
eper feldarabolva
1
db maracuja kikapart belseje
2
ek. porcukor (nádcukorból)
1
fél citrom reszelt héja és leve
1
ek zselatin fix
Zselé
1
dl leturmixolt eperpüré (magok nélkül) (ez kb. 1 marok eper)
1
dl gyümölcslé
1
kk cukor
2
ek. zselatin
Díszítés
pár
szem szép eper
ropogós
édes ostya összetörve (~édestölcsér)
pörkölt
mogyoró darabkák
Elkészítés
A
piskótához a tojás fehérjét a
cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán belekeverjük a tojás sárgáját,
melyben előzőleg elkevertük a citromhéjat és a vaníliát. Óvatosan hozzákeverjük
a lisztet. Majd egy sütőpapírral ellátott 26 cm átmérőjű kapcsos formában kenjük.
210 C-fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A
rebarbara-eper mousse-hoz a rebarbarát meghámozzuk, feldaraboljuk, hozzátesszük
a 2 ek. cukrot és 2 ek vizet. Kis lángon addig főzzük, amíg a rebarbara szét
kezd esni. Ez kb. 5 perc alatt megvan. Hagyjuk kicsit hűlni, majd
összeturmixoljuk. Az epret közben leturmixoljuk a porcukorral, majd egy szűrőn
átnyomkodjuk. A két gyümölcspürét
összekeverjük és félretesszük. A zselatint egy kis tejszínben elkevertem,
melegítettem, majd a püréhez kevertem és az egészet a tejszínhabba kevertem.
A
piskótát tortakarika aljára helyeztem majd a mousset egyenletesen rákentem és
ment a fagyasztóba.
A zseléhez elővettem egy újabb tortagyűrűt, rátettem egy tepsire, amelynek az alját kibéleltem folpakkal. A zselatint elkevertem egy kevés gyümölcslével és cukorral, hogy ne legyen csomós, majd hozzáadtam a maradék gyümölcsléhez. Melegítettem, amíg el nem kezdett sűrűsödni és kiöntöttem a folpakra. Hagytam megszilárdulni, majd a mousse-os rétegre helyeztem.
Az
epres-maracujás krémhez a tejszínt
felvertem a cukorral, belekevertem a mascarponét és a zselatin fixet és
ezekkel együtt is összekevertem. Ráreszeltem egy kis citromhéjat, ráfacsartam
citrom levet, majd az eperdarabokat és a maracuját is beleforgattam. A tortát
kivettem a fagyasztóból és ezt a réteget a zselés rétegre kentem. A torta
ezután a hűtőbe került.
Felszolgálás előtt eltávolítottam a tortagyűrűt és a torta tetejét
megszórtam az ostya darabokkal és a pörkölt mogyoróval. A torta oldalát felvert tejszínhabbal kentem meg, majd a tetejét eperszemekkel
díszítettem.