2013. május 6., hétfő

Jamie Oliver: Thai red prawn curry

Thai red curry, jázmin rizs, uborka saláta

Ezt az ételt anyák napjára készítettük az Öcsémmel, mert Anyukánk nagyon szereti a thai ételeket. Mivel ilyet még sosem főztünk így Jamie Oliver receptjéhez nyúltunk. Egy pár dolgot változtattunk rajta, ízlésünknek megfelelően. Az eredeti recept innen.



Ez pedig az általunk készített curry receptje.

Hozzávalók

Curry
2 szál citromfű
1 friss piros chili
2 gerezd fokhagyma
2 lime leve
egy marék friss petrezselyem
1 ek curry paszta
2 db piros olajban eltett füstölt paprika
fél paradicsom kockára vágva
1 ek halszósz
2 ek szójaszósz
1 tk szezámolaj
2 cm friss gyömbér lereszelve
200 g fagyasztott zöldborsó
250 g garnéla
200 ml kókusztej

1 csomag papadam (Ázsia Bt.-ből)
olaj a sütéshez

Uborka saláta
2 cm friss gyömbér lereszelve
1 ek szójaszósz
1 tk szezámolaj
1 lime
1 egész kígyóuborka
fél friss piros chili
petrezselyem 


Jázmin rizs
1 bögre rizs
2 bögre forró víz 



Elkészítés

Először az uborka salátát készítettük el. Vékonyra szeleteltem az uborkát, majd sóztam. Ráreszeltem a gyömbért, rászórtam a felvágott chilit és a petrezselymet. Végül meglocsoltam a lime levével, szójaszósszal és szezámolajjal és tálalásig hűtőbe tettem.

A jázmin rizshez a rizst egy bögrével kimértük, lábosba tettük, sóztuk, majd felöntöttük dupla mennyiségű vízzel és puhára főztük.

A curryhez elővettünk egy nagy serpenyőt és felforrosítottuk. A citromfüvet, a chilit, a petrezselymet összevágtuk, rácsavartuk a lime levét, rányomtuk a fokhagymát, a curry pasztát, beletettük az olajban eltett összevágott paprikát és a friss paradicsomot. Hagytuk kicsit rotyogni, majd belereszeltük a gyömbért és rálocsoltuk a szójaszószt, szezámolajat és halszószt. Nagyon finom illata volt, ahogy az egész kezdett összeérni. Eközben egy másik serpenyőben egy kis olívaolajon megpirítottuk a garnéla rákokat, majd rátettük a még fagyott borsót. Összesütöttük végül a curryhez adtuk. Ezután kókusztejjel lazítottunk rajta és megszórtuk egy kis friss petrezselyemmel. 1-2 percig főztük.

A papadamot egyenként kisütöttük a forró olajban. Nagyon jól nézett ki, amint az olajhoz ért rögtön elkezdett puffadni, nagyon hamar megsült.