2013. július 10., szerda

Dobostorta

Dobostorta

Ez a torta Apukám kedvence, így nem volt kérdés, hogy szülinapjára is ilyet sütök neki!


Hozzávalók 

a tésztához
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
6 tojás
35 g vaj

a krémhez
4 egész tojás
15 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé (jó minőségű)
2 ek. holland kakaópor
22 dkg vaj
Stroh rum (ízlés szerint)
vanília rúd

a Dobos tetőhöz
15 dkg porcukor (lehet kristálycukor is, de gyorsabb porcukorral)
3-4 ek víz
1 kk vaj
pár csepp ecet


Elkészítés

A piskótához a 6 db tojás sárgáját fehéredésig kihabosítjuk 50 g porcukorral. A tojás fehérjét a maradék 50 g porcukorral nem túl kemény habbá verjük. A két tojáshabot spatulával óvatosan összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, és lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, közben folyamatosan keverjük a masszát. Ha ezzel is megvagyunk, akkor gondolatban 6 felé osztjuk a tésztát. 6 db sütőpapírra 22 cm átmérőjű köröket rajzolunk, majd a másik felüket vajazzuk és oda kenjük a masszát. (Nekem ez a módszer vált be, így nem kell a piskóta ketté vágásával bajlódni, mert alapból 6 db szépen megsült lapom lesz, plusz arról nem is beszélve, hogy hamarabb kisül ez a 6 db lap, mintha pl. két adagban sütném kapcsos tortaformában. De persze úgy is elkészíthetőek a lapok.)

A 6 felé kent lapos köröket előmelegített 210 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük. Amint kisült, lehúzzuk róla a sütőpapírt és lisztezett felületre borítjuk, ott hagyjuk kihűlni.

A krémhez fém habüstbe tesszük az egész tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és habverővel elkeverjük. Közben az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Majd a vízgőz fölé rátesszük a habüstöt és és gőz fölött habosra keverjük a tojáskrémet. Nagyon szépen ki fog fehéredni és felmagasodik. Akkor jó az állaga, ha a hab már megtartja a formáját. A gőzről levéve hozzáöntjük a lehűlt, de még folyós olvasztott étcsokit a kakaóport és a rumot, majd teljesen lehűtjük a krémet. (Nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe.) Ezután hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és kihabosítjuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk és ha ráérünk, párszor átkeverjük, hogy szép sima fényes maradjon. 

A Dobos tetőhöz egy edényben a porcukorhoz annyi kanál vizet adjunk, amennyivel még el lehet keverni, de ne legyen folyós (ezt kb. 3-4 ek víz lesz). Adjunk hozzá pár csepp ecetet és vajat. Közepes lángon folyamatos kevergetés mellet megolvasztjuk. Akkor vagyunk félúton, ha a víz elpárolgott és a cukor újra kikristályosodott. Ezután egy hosszabb folyamat következik, elég lassan (10 perc), de elkezd olvadni és karamellizálódni. Amikor világos barna színű akkor kell levenni a tűzről és az egyik piskótalapra csorgatni, elkenni és ezután rögtön felcikkezni egy jó nehéz vajazott pengéjű késsel (elméletileg Dobos-késsel kellene, de megteszi normál kés is, a lényeg, hogy nehéz legyen.)