2013. július 8., hétfő

Focaccia ropi

Variációk egy tésztára 
3. rész
Focaccia ropi

Itt a "mit lehet kihozni egy jól bevált alap-tésztából" rovat legújabb epizódja! :)


Hozzávalók

a tésztához
40 dkg liszt
2 dl langyos víz
0,5 dl tej
1 tk cukor
1 ek tengeri só
2 g friss élesztő
2 ek olíva olaj

a töltelékhez
3 nagy marék zöld olajbogyó felaprítva
friss snidling
friss rozmaring
morzsolt oregánó
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt borskeverék
3-4 gerezd fokhagyma
olajban eltett füstölt paprika felaprítva
kapribogyó
olivaolaj
chili

Elkészítés

A tésztával ugyanúgy járok el, mint az első két esetben: az élesztőt a cukros langyos víz és tej keverékében felfuttatom, majd hozzáöntöm a liszthez. Sózom és beleteszem az olajat is. Szép sima tésztát dagasztok belőle. Duplájára kelesztem.

A töltelékhez, az olajban a só és az olajbogyó kivételével elkevertem az összes hozzávalót. 

A tésztát kinyújtom olyan vékonyra, amilyenre csak tudom. A tészta felét megkenem az olívaolajos kencével és rászórom a felaprított olajbogyókat. Megszórom a tengeri sóval és összehajtom. (A töltelékes felére ráhajtom a tészta másik felét, mintha egy könyvet csuknék be.) 

Pizzavágóval kb. 1 cm szélesen felcsíkozom a tésztát, és mielőtt tepsibe tenném csavarok rajtuk, mintha grissinik lennének. Sütőpapíros tepsiben hagyom őket 15 percet kelni, ezalatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Kb. 25 perc alatt sült pirosra. 

Az elmaradhatatlan fokhagymás tejföllel kínálom.