Spenótos Lasagne al forno
Kitűnő választás egy hétfő délutáni testvéres együtt-főzőcskéhez.:) Főleg, ha párosul mellé egy finom pohár fehérbor is.:)
Hozzávalók
Spenótos réteghez
500 gramm spenót (friss spenótból a legjobb, de jó a fagyasztott is)
fokhagyma
só
bors (vagy cayanne bors, opcionális, én szeretem:))
Besamelhez
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej
só
bors
szerecsendió
Amire még szükség lesz
14-15 lasagne lap
20-25 dkg reszelt trappista sajt
250g fetasajt (vagy ricotta, juhtúró)
2 db nagy paradicsom
Elkészítés
A besamelhez a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
A spenótot, ha friss megfonnyasztjuk, ha fagyasztott, akkor csak kiöntjük egy lábosba és felengedjük. Hozzákeverünk egy pici sót, borsot, fokhagymát és összemelegítjük.
A nehezével meg is vagyunk:)
Kivajazunk egy tűálló lasagne tálat, és lefektetünk annyi tészta lapot, amivel teljesen beborítjuk. Erre ráteszünk a spenótból, amire a felkarikázott paradicsom került, majd a reszelt sajt, a feta sajt elmorzsolva és a besamel. Ezt követi még egy réteg tészta és így tovább, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. (Nekem 4 réteg jött ki.)
Az utolsó adag tésztára vajdarabkák és reszelt sajt került. A lasagnét 200 fokos sütőben (vagy kemencében) kb. 30 perc alatt készre sütjük.